SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 694 >>

بَاب الصَّلَاةِ إِلَى الْمُتَحَدِّثِينَ وَالنِّيَامِ

105. Konuşmakta Olanlara Ve Uyuyanlara Karşı Namaz Kılmak

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْلَمَةَ الْقَعْنَبِيُّ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْمَلِكِ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ أَيْمَنَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ يَعْقُوبَ بْنِ إِسْحَقَ عَمَّنْ حَدَّثَهُ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ كَعْبٍ الْقُرَظِيِّ قَالَ قُلْتُ لَهُ يَعْنِي لِعُمَرَ بْنِ عَبْدِ الْعَزِيزِ حَدَّثَنِي عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَبَّاسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا تُصَلُّوا خَلْفَ النَّائِمِ وَلَا الْمُتَحَدِّثِ

 

Abdullah bin Abbas (r.a.)'ın rivayet ettiğine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Uyumakta olan ve konuşan kimseye doğru namaz kılmayınız."

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, ikame; Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra

 

AÇIKLAMA:     Uyumakta olan kimseye karşı namaz kılmanın sakıncası bellidir. Uyuyan kimse kendisini murakabe edemediği için ondan her an için namaz kılan kimsenin zihnini meşgul edecek haller zuhur edebilir. Bu da namaz kılan kişinin huzurunu bozar. Namaza kendini iyice vermesini engeller ve hatta onu şaşırtabilir.

 

Bu bakımdan İmam Malik, Tavus ve Mücahid uyuyan kimseye doğru namaz kılmanın mekruh olduğunu söylemişlerdir.

 

Bunların dışında kalan alimler ise, ileride gelecek olan 810, 811 ve 812 numaralı hadislerle Buhari ile Müslim'in ittifakla rivayet ettikleri Hz. Aişe'nin naklettiği, "Resul-i Ekrem (s.a.v.) namaz kılardı; ben de onun yatağının üzerinde önüne uzanmış halde uyurdum.”[Buharî, salat; vitir; Müslim, salat; Nesaî, kıble] anlamındaki hadis-i şerifi de­lil getirerek uyuyan kimseye karşı namaz kılmanın herhangi bir sakıncası ol­madığını söylemişler ve mevzumuzu teşkil eden hadisin de zayıf olduğunu iddia etmişlerdir.Şafiî alimlerinden Nevevî ve Hattabî de bu hadisin zayıf ol­duğu kanaatindedirler. Hattabî bu mevzuda şunları söylemektedir: Bu ha­disin Nebi (s.a.v.)'e ait olduğu kesin ve sağlam değildir. Çünkü bu hadisin senedi zayıftır. Abdullah b. Ya'kub bu hadisi kendisine Muhammed b. Ka'-b'dan kimin naklettiğini açıklamamıştır. Aslında Abdullah'ın ismini açıkla­madığı bu raviler, hadis alimlerinin itimad etmediği iki adamdır. Bunlardan biri Temmam b. Bezi', öbürü de İsa b. Meymun'dur ki Buharî ve Yahya b. Maîn bu kimseleri tenkid etmişlerdir.

 

Hadis-i şerifte ayrıca konuşmakta olan kimseye doğru namaz kılmak da yasaklanmıştır. Çünkü konuşan kimse namaz kılanın zihnini meşgul eder ve huzurunu bozar. Nitekim İbn Mes'ud (r.a.) konuşmakta olan kimseye karşı namaz kılmanın mekruh olduğu görüşündedir. Ancak bu kimseler zikir ya­pıyorlarsa, o zaman onları sütre edinmekte herhangi bir sakınca yoktur.

 

imam Ahmed ile imam Şafiî de konuşan kimseyi sutre edinmenin mek­ruh olduğu kanaatindedirler. Nitekim mevzumuzu teşkil eden hadis-i şerif de bu görüşe delalet etmektedir.

 

Fakat herhangi bir kimsenin yüzüne doğru namaz kılmak hiç bir zaman ve hiçbir kimse tarafından uygun görülmemiştir.